Ga terug

Deel via:

VVN Beeld Mantelzorg

Mantelzorg

2021

Alle mensen kunnen in hun leven te maken krijgen met mantelzorg geven. Bijvoorbeeld als een kind langere tijd ziek is, als iemand (tijdelijk) in een rolstoel moet zitten of wanneer oudere mensen dagelijks hulp nodig hebben. Zorg dragen voor een naaste geeft vaak veel voldoening, maar kan soms ook zwaar zijn. Mantelzorgers die lange tijd intensief zorg geven, lopen het risico overbelast te raken. De richtlijn ‘Mantelzorg biedt jou als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist handvatten om overbelasting bij mantelzorgers te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn.

    Patiënteninformatie: volwassen mantelzorgers

    Mantelzorg: u zorgt voor een ander

    Maar hoe gaat het met u?

    drie voorbeelden van mantelzorg

    Zorgen voor iemand in uw omgeving die dat nodig heeft: dat voelt vaak als vanzelfsprekend. Het is fijn om iemand te kunnen helpen. Er voor elkaar zijn kan de band sterker maken. Maar zorgen kan ook zwaar zijn. Bijvoorbeeld als iemand erg ziek is, veel hulp nodig heeft, of als het zorgen al heel lang duurt. Dan is het belangrijk om ook goed voor uzelf te zorgen. Deze informatie kan u daarbij helpen.

    Mantelzorg

    Als u zorgt voor een naaste die hulp nodig heeft noemen we dat mantelzorg. Het kan uw partner zijn waarvoor u zorgt, uw ouder of uw kind. Maar ook een ander familielid, een vriend of iemand uit de buurt. Ongeveer 35 procent van de volwassen Nederlanders geeft mantelzorg.

    Dankbaar, maar zwaar

    Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de mensen die voor een naaste zorgt dat zwaar vindt. Van de 65-plussers die mantelzorg geven is zelfs meer dan de helft overbelast. En 80 procent van hen ervaart stress door de zorg. Zorgen voor een ander is een dankbare taak, maar het kan ook zwaar zijn.

    Algemeen LetOp Gras
    Algemeen LetOp Gras
    Misschien herkent u 1 van deze situaties:
    • Het zorgen kost veel tijd. U heeft daardoor misschien minder tijd voor uw gezin, vrienden, sport of hobby.
    • U bent verdrietig over de ziekte van degene waarvoor u zorgt.
    • Het zorgen duurt al heel lang.
    • U moet de zorg alleen doen en het is te veel.
    • Uw eigen gezondheid lijdt onder het zorgen: u krijgt bijvoorbeeld niet genoeg slaap, u heeft te weinig energie of te veel stress.
    • U moet ook nog werken. Soms moet u weg van uw werk om te zorgen.
    • U gaat minder werken om te zorgen en dat geeft financiële problemen.
    • Degene waarvoor u zorgt doet naar tegen u, bijvoorbeeld door psychische problemen of dementie.
    • U krijgt ruzie, thuis of op het werk, door het zorgen.
    • U bent 65 jaar of ouder en kunt door uw leeftijd misschien ook niet meer alles.

    Waarom praten we er niet over?

    Er zijn dus veel mensen die voor een ander zorgen en die het daar soms moeilijk mee hebben. Toch praten veel mensen hier niet makkelijk over. Dat komt doordat we het vaak zo normaal vinden om voor een naaste te zorgen. Dat doe je gewoon, het hoort erbij. Veel mensen herkennen zich ook niet in de term mantelzorger, ze voelen zich gewoon partner, ouder of kind van iemand.

    Algemeen LetOp Gras
    Algemeen LetOp Gras
    Misschien herkent u ook deze redenen om geen hulp voor uzelf te vragen:
    • Degene voor wie u zorgt heeft u nodig, u moet sterk blijven.
    • U schaamt zich of voelt zich schuldig als het u te veel wordt.
    • U wilt degene voor wie u zorgt niet in de steek laten.
    • U wilt niet dat vreemden de zorg overnemen.
    • U wilt niet dat degene voor wie u zorgt opgenomen moet worden in een instelling.
    • U wilt de regie niet verliezen.
    • U heeft uw familie beloofd om goed voor elkaar te zorgen.
    • U bent niet gewend om hulp te vragen.
    • U zou niet weten wie de zorg van u zou kunnen overnemen

    Hulp

    Meestal zoeken mantelzorgers pas hulp als het eigenlijk al niet meer gaat. U heeft uzelf dan te lang opzijgezet. Maar eigenlijk kunt u pas goed voor iemand anders zorgen, als u ook goed voor uzelf zorgt. Dat kan bijvoorbeeld door eens over de situatie te praten met een deskundige. Of door een cursus of e-learning te volgen die u verder helpt. Er zijn soms ook mogelijkheden om de zorg met iemand te delen of tijdelijk over te dragen. Hierna hebben we de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

    Praten met een deskundige
    De hulpverlener van uw naaste

    Praat eens met degene die voor uw naaste zorgt. Dat kan degene zijn van wie u deze informatie heeft gekregen: een verpleegkundige, verzorgende, of een verpleegkundig specialist. Samen kunt u kijken of er meer hulp nodig is en hoe dat geregeld kan worden.

    Huisarts

    U kunt ook praten met uw huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) over de zorg die u heeft voor uw naaste.

    Bedrijfsgezondheidszorg

    Als u werkt, is het belangrijk om aan het werk te kunnen blijven. Misschien merkt u dat uw werk in de knel komt door de zorg die u geeft. Als u in loondienst bent, ga dan eens praten met uw leidinggevende of de hr-adviseur. U kunt ook terecht bij de bedrijfsarts of een arboverpleegkundige. Elke werknemer heeft daar recht op. Dat is vastgelegd in de Arbowet. U hoeft de uitkomsten van zo’n gesprek niet te bespreken met uw werkgever als u dat niet wilt.

    De zorg delen
    Respijtzorg

    Respijtzorg betekent dat iemand anders de zorg tijdelijk overneemt, zodat u als mantelzorger even vrij (respijt) heeft. Er bestaat respijtzorg voor mantelzorgers van kinderen, kwetsbare ouderen of mensen met dementie. Er kan iemand bij u thuis komen, zodat u even weg kunt, of iemand gaat met uw naaste wandelen. Er zijn ook verschillende vormen van dagopvang en logeerzorg.

    Ontmoetingscentrum

    Er zijn ontmoetingscentra waar mensen met dementie samen met hun mantelzorger(s) naartoe kunnen. De persoon met dementie kan daar meedoen aan creatieve en recreatieve activiteiten. Als mantelzorger kunt u ondertussen meedoen aan gespreksgroepen met andere mantelzorgers. Kijk op Ontmoetingscentra Dementie.

    Algemeen LetOp Gras
    Algemeen LetOp Gras
    Cursussen
    • Preventiecursus Op Koers: voor kinderen en jongeren (8-18 jaar) met een chronische ziekte en voor hun ouders, broers en zussen.
    • Brussencursus: voor broers, zussen en ouders van kinderen met een ziekte of beperking. Bijvoorbeeld autisme, ADHD, een geestelijke, verstandelijke of lichamelijke handicap. De cursussen worden gegeven door ggz-organisaties in het hele land.
    • Online zelfhulpcursus Werk en mantelzorg: voor werkende mantelzorgers. De cursus helpt bij het combineren van zorg, werk en sociaal leven.
    • Groepscursus Psychische problemen in de familie: voor volwassen mantelzorgers van iemand met psychische problemen. De cursus wordt gegeven door ggz-organisaties in het hele land.
    • Cursus Partner in Balans: voor mantelzorgers van iemand die de diagnose dementie of parkinson heeft gekregen. Deze cursus helpt mantelzorgers omgaan met onzekerheden en vragen na de diagnose.
    • EDOMAH is een vorm van ergotherapie, bedoeld voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. De ergotherapeut komt daarvoor bij u thuis. (De afkorting staat dan ook voor Ergotherapie bij ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis.) Niet elke ergotherapeut geeft deze behandeling. Vraag ernaar.

    Meer informatie en vragen

    Algemeen Uitroepteken Gras
    Algemeen Uitroepteken Gras
    Meer informatie
    • MantelzorgNL is een landelijke
      vereniging die opkomt voor iedereen
      die zorgt voor een naaste. U kunt er
      terecht voor informatie, advies en
      een luisterend oor.
    • MIND ondersteunt mensen met
      psychische klachten en hun naasten.
      Kijk op Wij zijn MIND.
    Algemeen Vraagteken Gras
    Algemeen Vraagteken Gras
    Vragen?

    Heeft u na het lezen van deze
    informatie nog vragen? Of heeft u meer
    hulp nodig? Praat er dan over met de
    hulpverlener van wie u deze informatie
    heeft gekregen of ga naar uw huisarts.
    Samen kunt u op zoek gaan naar
    oplossingen.

    Printversie

    Download hier de printversie van deze patiënteninformatie.