Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Wat is het Kennisplatform?
Het Kennisplatform is een centrale plek waar je onder andere richtlijnen en tools vindt over verpleegkundige en verzorgende onderwerpen. Deze tools, zoals samenvattingskaarten en patiënteninformatieflyers, zijn gebaseerd op de richtlijnen en samen met zorgprofessionals ontwikkeld .
Waarvoor kun je terecht op het Kennisplatform?
Op het Kennisplatform heb je direct toegang tot verpleegkundige richtlijnen, waar en wanneer je dat nodig hebt. De samenvattingskaarten en andere tools helpen je snel de kern van een richtlijn te begrijpen, zodat jij de juiste zorg kunt verlenen.
Wat is het verschil tussen een richtlijn en een protocol?
Een richtlijn geeft richting bij het geven van zorg. Richtlijnen beschrijven welke keuze het beste is en waarom, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, praktijkervaring en de voorkeuren van de patiënt. Ze helpen je om goede keuzes te maken en te reflecteren op jouw werk.
Richtlijnen zijn geen dwingende voorschriften, maar maken deel uit van de landelijke professionele standaard. Daardoor hebben ze een juridische betekenis. Soms kun of moet je afwijken van een richtlijn, maar dit moet je goed onderbouwen en vastleggen. Richtlijnen zorgen voor betere zorg, meer transparantie en minder ongewenste verschillen.
Een protocol geeft vaak stap voor stap aan hoe je binnen jouw organisatie een handeling uitvoert in een bepaalde situatie. Een protocol is bij voorkeur gebaseerd op een richtlijn (als deze aanwezig is) en vertaalt de adviezen uit een richtlijn naar duidelijke stappen.
Hoe worden richtlijnen gemaakt?
Richtlijnen worden ontwikkeld aan de hand van vragen en behoeftes uit de praktijk. De ontwikkeling van een richtlijn duurt ongeveer twee jaar en bestaat uit verschillende fases. Meer informatie over de ontwikkeling van een richtlijn vind je op deze pagina.
Hoe vaak worden richtlijnen herzien?
Richtlijnen worden na een bepaald aantal jaren opnieuw beoordeeld. Als het nodig is, wordt er een project gestart om de richtlijn aan te passen. Meer informatie over de ontwikkeling van een richtlijn vind je op deze pagina.
Kan iedereen meewerken aan richtlijnen?
Ja, we zijn vaak op zoek naar verpleegkundigen, verzorgenden en/of verpleegkundig specialisten die mee willen werken aan de ontwikkeling van richtlijnen. Soms is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Naast verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken er vaak ook andere zorgprofessionals mee, zoals artsen, fysiotherapeuten of diëtisten. Samen vormen deze professionals de richtlijnwerkgroep. Je kunt ook meewerken aan een richtlijn door feedback te geven op concepten. Als je wilt bijdragen aan lopende projecten, kun je op deze pagina zien welke richtlijnen in ontwikkeling zijn en hoe je kunt deelnemen.Zijn er fysieke materialen beschikbaar van de tools?
Bij veel richtlijnen zijn materialen ontwikkeld die in de praktijk gebruikt kunnen worden. Je vindt deze materialen op de richtlijnpagina’s. Samenvattingskaarten en patiënteninformatieflyers zijn daar als printversie beschikbaar. Je kunt deze via de knop ‘download printversie’ zelf afdrukken.
NB Het Kennisinstituut V&VN levert deze materialen niet in geprinte vorm aan.