Ga terug

Deel via:

Naaste verleent mantelzorg

Mantelzorg

2021

Alle mensen kunnen in hun leven te maken krijgen met mantelzorg geven. Bijvoorbeeld als een kind langere tijd ziek is, als iemand (tijdelijk) in een rolstoel moet zitten of wanneer oudere mensen dagelijks hulp nodig hebben. Zorg dragen voor een naaste geeft vaak veel voldoening, maar kan soms ook zwaar zijn. Mantelzorgers die lange tijd intensief zorg geven, lopen het risico overbelast te raken. De richtlijn ‘Mantelzorg biedt jou als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist handvatten om overbelasting bij mantelzorgers te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn.

    VR-training

    Volg een training over mantelzorg via een Virtual Reality-bril

    Deze training is ontwikkeld door V&VN en VR Bieb in samenwerking met zorgprofessionals met mantelzorgexpertise.

    In deze Virtual Reality (VR-)training leer je om te gaan met overbelaste mantelzorgers. In een virtueel en interactief scenario ga je als zorgprofessional samen met een stagiair in gesprek met een ouder echtpaar. De man van dit echtpaar heeft dementie en zijn vrouw is zijn mantelzorger. Jij verzamelt informatie om te bepalen of de vrouw overbelast is. Dan stel je doelen om de overbelasting op te lossen. Je gebruikt passende interventies en onderzoekt ook of deze interventies goed werken.

    In deze virtuele training voer je een intakegesprek in een thuisomgeving. Je oefent met klinisch redeneren, het herkennen van overbelasting en het kiezen van passende oplossingen. Je leert informatie gestructureerd te rapporteren en beoordeelt het effect van jouw interventies. Na de training krijg je feedback. Zo leer je maximaal!

    Na de virtuele training bespreek je met collega’s wat je hebt gedaan. Samen leer je van elkaars ervaringen en keuzes. Dit helpt om de samenwerking in het team te verbeteren en om de training toe te passen in jouw werk.

    Verpleegkundig specialist
    Interesse?

    Heb je interesse om deze VR-training binnen jouw zorgorganisatie te gebruiken? Stuur dan een mail naar kennisinstituut@venvn.nl.