Eenzaamheid

1 juli 2021

Deel via:

Meer info

Eenzaamheid is geen ziekte of aandoening die kan worden gediagnosticeerd, maar een subjectieve ervaring, die vaak wordt omschreven als een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan sociale relaties. Het doel van deze richtlijn is het verbeteren van de wijkverpleegkundige zorg voor oudere thuiswonende cliënten (65+) die zich eenzaam voelen.

Hieronder staan praktische tools die zijn ontwikkeld bij de richtlijn Eenzaamheid. Je kunt via het Tools menu alle producten verkennen of ga direct naar de richtlijn.

In ontwikkeling bij deze richtlijn: digitale samenvattingskaart en patiënteninformatie

    Animatie ‘Zo voer je een goed gesprek over eenzaamheid’

    Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist speel je een belangrijke rol bij de aanpak van eenzaamheid bij ouderen. Het begint bij een goed gesprek. Dat gesprek over eenzaamheid starten vinden veel zorgprofessionals best lastig. De tips, tools, do’s en don’ts uit de richtlijn eenzaamheid helpen je op weg en zijn samengevat in deze speciaal ontwikkelde animatie.

    Patiënteninformatie

    Wil jij een cliënt ondersteunen bij het signaleren en omgaan met gevoelens van eenzaamheid? Deze flyer kan daarbij helpen. Hierop staat uitgelegd dat eenzaamheid voor iedereen anders voelt, welke situaties de kans op gevoelens van eenzaamheid vergroten en wat je eraan kan doen.

    Beslisboom

    De beslisboom is een visuele weergave van het verpleegkundig proces rondom eenzaamheid in de wijk. De opeenvolgende beslismomenten en daaruit voortkomende acties of zorgkeuzes, zoals beschreven in de richtlijn, zijn schematisch weergegeven. De beslisboom laat dus snel zien hoe er volgens de richtlijn gehandeld moet worden. En de beslisboom helpt om inzicht te krijgen op basis van welke gronden bepaalde zorgkeuzes genomen kunnen worden.