Ga terug

Deel via:

Naaste verleent mantelzorg

Mantelzorg

2021

Alle mensen kunnen in hun leven te maken krijgen met mantelzorg geven. Bijvoorbeeld als een kind langere tijd ziek is, als iemand (tijdelijk) in een rolstoel moet zitten of wanneer oudere mensen dagelijks hulp nodig hebben. Zorg dragen voor een naaste geeft vaak veel voldoening, maar kan soms ook zwaar zijn. Mantelzorgers die lange tijd intensief zorg geven, lopen het risico overbelast te raken. De richtlijn ‘Mantelzorg biedt jou als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist handvatten om overbelasting bij mantelzorgers te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn.

    Jonge mantelzorger

    Hoe voer je een goed gesprek met jonge mantelzorgers over draaglast?

    Een op de vier jongeren tussen de 16-24 jaar zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen. Als zorgprofessional in de wijk kom je deze jonge mantelzorgers regelmatig tegen. Ze zijn een belangrijkere partner in het verlenen van goede zorg aan je cliënt. 

    Op welke manier kun je deze jonge mantelzorgers ondersteunen zodat ze de zorg volhouden? In een gesprek hierover met de mantelzorger kun je de mate van belasting in kaart brengen en tips geven om overbelasting te voorkomen. Hoe je zo’n gesprek voert en waar je rekening mee moet houden zie je in deze video!

    Informatieflyer voor jonge mantelzorgers

    Wil jij een jonge mantelzorger ondersteunen en tips geven over waar hij of zij terecht kan om te praten over hun zorgen en ervaringen? Geef de mantelzorger dan deze flyer. Hierop staan vragen die inzicht geven in wanneer je nou eigenlijk een mantelzorger bent, wat signalen zijn die aangeven dat het je teveel wordt en wat je daaraan kan doen.