Het hebben van een chronische ziekte of aandoening én de behandeling daarvoor hebben invloed op iemands seksueel functioneren. Deze richtlijn biedt een eenduidige wegwijzer voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners, zodat zij om kunnen gaan met seksuele gezondheidsproblematiek ten gevolge van kanker, chronische ziekten, lichamelijke beperking of ouderdom.
Campagnetoolkit
Start jij het gesprek over seksualiteit?
Een goede seksuele gezondheid is belangrijk voor een goede kwaliteit van leven. Een ziekte of veranderd lichaam kan gevolgen hebben voor iemands seksuele gezondheid. Het is daarom belangrijk om veranderende seksuele gezondheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Dit is niet altijd eenvoudig. Misschien omdat je niet weet hoe je het gesprek met de zorgvrager start. Omdat je het zelf ongemakkelijk vindt om het te bespreken of je merkt dat collega’s er weinig aandacht voor hebben.
De campagnetoolkit “Maak seksuele gezondheid bespreekbaar” bevat praktische hulpmiddelen die je ondersteunen bij het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid.
Je kunt de tools inzetten om het gesprek over dit onderwerp binnen jouw team en met jouw collega’s te voeren en handvatten om hierover in gesprek te gaan met de zorgvrager. Zo help je eventuele taboes rondom seksualiteit te doorbreken.
Onderstaand vind je de uitleg voor de toolkit. Scroll verder naar beneden voor de zes verschillende tools.
Uitleg Toolkit
Een chronische ziekte, kanker, een lichamelijke beperking of ouder worden kunnen de seksuele gezondheid beïnvloeden. Seksualiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk om zorgen van de zorgvrager rondom seksualiteit bespreekbaar te maken. Als zorgprofessional speel jij een belangrijke rol in het signaleren van zorgen rondom de seksualiteit.
Over campagnetoolkit
Deze campagnetoolkit bevat praktische hulpmiddelen die je ondersteunen bij het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid. Je kunt de tools inzetten om het gesprek over dit onderwerp binnen jouw team, met jouw collega’s en met de zorgvrager te voeren. Zo help je eventuele taboes rondom seksualiteit te doorbreken.
Voor wie?
De middelen uit deze toolkit zijn bedoeld voor en kunnen worden ingezet door verpleegkundigen, verpleeg kundig specialisten, verzorgenden, praktijk ondersteuners huisartsen (POH) en praktijkverpleegkundigen in de eerste en tweedelijnszorg.
Welke tools vind je in de toolkit en hoe gebruik je ze?
Visueel overzicht levensfasen
Digitaal of geprint tijdens een overleg met collega’s of individueel gebruik.
Gesprekskaart
Geprint voor of tijdens een gesprek met de zorgvrager.
Nieuwsberichten
Digitaal via intranet of een nieuwsbrief.
Vragenkaartjes
Digitaal of geprint tijdens de koffie pauze of in een overleg met collega’s.
Posters
Digitaal via intranet of geprint in een overleg met collega’s.
Zakkaartje
Geprint tijdens of na een gesprek met de zorgvrager.
De seksuele levensloop
Gesprekskaarten
Een tool die je inzicht geeft in de seksuele ontwikkeling van een gemiddeld mens. Af te drukken en op te hangen in een teamruimte of om digitaal te bekijken en te delen met collega’s.
Nieuwsberichten
Wordt er binnen jouw organisatie gewerkt met een intranet of online communicatietool? Vraag de intranetbeheerder om deze kant-en-klare nieuwsberichten te delen, zodat het belang van seksuele gezondheid door al je collega’s gezien wordt.
Vragenkaartjes
Wil je het gesprek aangaan met jouw collega’s? Gebruik deze vragenkaartjes tijdens de koffiepauze of in een overleg om het thema seksuele gezondheid op de kaart te zetten.
Posters
Om jezelf en collega’s door de dag heen bewust te maken dat het belangrijk is om over (veranderende) seksuele gezondheid te praten, kun je deze posters gebruiken. Print ze op A3 en hang ze op in een team- of vergaderruimte.
Zakkaartje
Weten naar wie je een zorgvrager met specifieke vragen of klachten kunt doorverwijzen? Dit zakkaartje bevat verwijsmogelijkheden die je in het contact met de zorgvrager kunt gebruiken.