Tools bij deze richtlijn

Interviewartikel

Lees hier hoe collega's deze richtlijn in de praktijk toepassen.

Stomazorg

In herziening

Sectoroverstijgend

november 2018

Deel via:

Meer info

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 7.000 mensen een colo-, ileo- of urostoma. Vaak gaat het om mensen met darm- of blaaskanker, chronische darmontstekingen, incontinentie of neurologische aandoening. Een stoma kan tijdelijk zijn, maar ook blijvend. 

Een stoma heeft een grote impact op het leven van de patiënt en zijn of haar naasten. Zo kan het invloed hebbe op hoe iemand zich voelt over zijn of haar lichaam, op seksualiteit en op de kwaliteit van leven. Goede informatie, begeleiding en steun bij het omgaan met deze veranderingen is daarom erg belangrijk. Ook is het nodig dat zorgprofessionals, zoals stomaverpleegkundigen, volgens gezamenlijke werkwijzen en richtlijnen te werk gaan. Zowel vóór de operatie, na de operatie als tijdens de nazorg. Dit om ongewenste praktijkvariatie te verminderen.

De laatste versie van de richtlijn ‘Stomazorg’ is gepubliceerd in 2018 en is aan vernieuwing toe. Het Kennisinstituut V&VN werkt aan een herziening, zodat de richtlijn weer aansluit bij de nieuwste inzichten. Op deze manier dragen we bij aan de kwaliteit van zorg aan mensen met een (indicatie voor een) stoma. Het is de verwachting dat de richtlijn in de tweede helft van 2026 gereed is.

  • Snelmenu: Tools