Decubitus
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met decubitus. De richtlijn geeft richting aan de zorg en ondersteunt zorgverleners in de keuze voor preventie- en behandelmogelijkheden. Deze richtlijn is een herziening van de landelijke multidisciplinaire richtlijn decubitus preventie en behandeling.
Hieronder staan praktische tools die zijn ontwikkeld bij de richtlijn Decubitus. Je kunt via het Tools menu alle producten verkennen of ga direct naar de richtlijn.
Infographics
Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist heb je een breed scala aan kennis nodig om de juiste zorg te leveren aan cliënten met (een risico op) doorligplekken. Deze nieuwe praktische hulpmiddelen helpen je die kennis paraat te hebben wanneer dat nodig is.
Risico en classificatie bij decubitus
Deze infographic laat je met behulp van afbeeldingen duidelijk zien welke verschijningsvormen decubitus heeft, hoe je de ernst van decubitus vaststelt en welke risicofactoren daarbij een rol spelen.
Preventie van decubitus
Hoe kun je het risico op het ontstaan van decubitus verkleinen of voorkomen dat bestaande decubitus verergert? Deze infographic zet de preventieve maatregelen en aandachtspunten daarbij op een rij.
Houdingen en hulpmiddelen bij decubitus
Wat is de beste behandeling bij de bestrijding van decubitus, welke houdingen kunnen helpen om verergering te voorkomen en welke hulpmiddelen zijn er om je daarbij te ondersteunen? In deze infographic vind je al deze informatie in een oogopslag.
Patiënteninformatie
Informatieflyer ‘Drukplekken: wat kunt u zelf doen’
Wil jij een cliënt informeren over het herkennen, behandelen en uiteindelijk voorkomen van decubitus; oftewel drukplekken? Deze flyer kan daarbij helpen. Hierop staat uitgelegd wat drukplekken zijn, wat je ervan merkt en hoe je de kans op decubitus verkleint. Handig om te gebruiken in een gesprek met je cliënt of om achter te laten.