Ga terug

Deel via:

Zorgverlener noteert gegevens

Verslaglegging

juni 2022

Goede verslaglegging verbetert de kwaliteit van zorg. En ondersteunt het doorgaan van zorg op een goede manier. Ook zorgt duidelijke verslaglegging voor een betere samenwerking tussen zorgverleners. De richtlijn ‘Verslaglegging’ ondersteunt verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten bij goede verslaglegging. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen uit de richtlijn.

    Patiënteninformatie

    Uw zorgdossier

    Wat staat er in uw dossier en wat kunt u verwachten?
    Zorgprofessional legt gegevens vast van zorgvrager

    U krijgt zorg, thuis of in een zorginstelling. Uw zorgverleners houden een zorgdossier bij. In dit dossier staat alles wat belangrijk is om u goede zorg te geven. Hierna leest u daar meer over.

    Samen beslissen

    Uw zorgdossier is er voor iedereen die direct bij uw zorg betrokken is. Voor de zorgverlener, maar ook voor uzelf. Of, als u dat wilt, voor uw familie, naasten of mantelzorgers. In het dossier is alle nodige informatie op één plek te vinden. Zo weet iedereen wat de zorgafspraken zijn. U beslist samen met de zorgverlener wat er in uw dossier komt en u kunt het dossier ook zelf bekijken.

    Uw zorgverleners leggen op verschillende momenten gegevens vast. Dit zorgt ervoor dat uw zorgverleners van elkaar weten wat er tijdens de zorg gebeurt en hoe het met u gaat. De zorg die u krijgt sluit hierdoor beter aan bij de doelen en de behoeften die u heeft en de afspraken die zijn gemaakt.

    Wat staat er in uw zorgdossier?

    • Informatie over hoe het met u gaat
    • Persoonsgegevens, zoals uw naam en geboortedatum
    • Medische gegevens, zoals medicijnen en de zorg die u krijgt
    • Welke zorg u krijgt van de verpleging of andere zorgverleners, zoals een fysiotherapeut, logopedist of diëtist
    • De doelen die u samen met uw zorgverlener(s) hebt bepaalt

    Samen doelen stellen

    Twee zorgprofessionals en een zorgvrager

    Het zorgdossier is meestal elektronisch. U kunt in dat geval uw dossier digitaal bekijken. De
    zorgverlener maakt een zorgplan, samen met u of uw wettelijk vertegenwoordiger. U bepaalt dan
    samen wat het doel is van de zorg en hoe de zorg het best bij uw wensen en behoeften aan kan sluiten. Op bepaalde momenten kijkt u ook samen of de doelen bereikt zijn of bijgesteld moeten worden.

    Dit zijn uw rechten

    In de wet staat waar u recht op hebt als het gaat over uw zorgdossier.

    • Informatie
      Uw zorgverlener moet uitleggen wat er in uw dossier komt te staan, wat er mee wordt gedaan, wie het mag lezen en wat uw rechten daarbij zijn.
    • Geheimhouding
      Uw zorgverleners mogen uw gegevens niet zomaar doorgeven aan anderen, als die niet direct bij uw zorg betrokken zijn. Behalve als u daar toestemming voor geeft.
    • Inzage en afschrift
      U hebt recht op inzage in uw dossier. Dat betekent dat u altijd uw dossier mag inzien en mag vragen wat er is opgeschreven. U mag ook vragen om een geprinte versie van uw dossier. Een zorgverlener mag soms wel weigeren om (delen van) het dossier te laten zien, bijvoorbeeld als de privacy van anderen daardoor in gevaar komt.
    • Gegevens aanpassen
      U mag gegevens in uw zorgdossier aanvullen. U mag ook vragen om bepaalde gegevens af te schermen of te vernietigen of een eigen verklaring laten toevoegen.
    • Dossier vernietigen
      U mag vragen om uw dossier te laten vernietigen. De zorgverlener moet uw gegevens dan binnen drie maanden vernietigen. Zo’n verzoek moet u schriftelijk doen. Uw zorgverlener is dan verplicht om u te vertellen wat de risico’s van vernietigen zijn: bijvoorbeeld dat er dan gegevens over uw behandeling weg zijn als u later weer zorg nodig hebt.

    Dit mag u van uw zorgverlener verwachten

    Zorgprofessional laat het patiëntendossier zien

    Zorgverleners hebben volgens de wet een aantal plichten wat betreft uw zorgdossier.

    Dit zijn de belangrijkste:

    • Zorgplan
      Na het starten van de zorg moet een zorgplan gemaakt worden. Als het kan gebeurt dit in overleg met u, of met uw wettelijk vertegenwoordiger. Als u het niet eens bent met (een deel van) het zorgplan, moet de zorgverlener dit in uw dossier erbij zetten.
    • Dossier bewaren
      Uw zorgverlener legt uit waarom en hoe uw gegevens bewaard worden. Uw dossier moet minstens 20 jaar bewaard worden. Soms mag het ook langer, bijvoorbeeld bij een langdurige behandeling of als er een erfelijke ziekte is in de familie.
    • Privacy
      Uw zorgverlener vertelt u welke zorgverleners uw dossier mogen zien. De zorgverlener die uw gegevens in het dossier verwerkt, moet deze gegevens beschermen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
    • Wilsverklaring
      Als u een wilsverklaring hebt, moet dit genoteerd zijn in uw dossier.
    Icoon vraagteken
    Vragen?

    Merkt u dat een zorgverlener een van de punten hierboven vergeet? Of denkt u dat er iets misgaat met uw dossier? Zeg het dan gerust.

    Printversie

    Download hieronder de printversie van de patiënteninformatie.